Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Cernu

Preot paroh: Laslău Mihai Codrin, născut la 11 iunie 1980
Studii:
            Seminarul Teologic "Sfântul Gheorghe", Roman– promoÅ£ia 2000
            Facultatea: Facultatea de Teologie TârgoviÅŸte – promoÅ£ia 2005
            Studii postuniversitare:
Anul hirotoniei: 2012
Anul hirotesiei:
Parohii păstorite: 2012 – 2014: Parohia FulgeriÅŸ
                                 2014 – prezent: Parohia Cernu
Starea civilă: căsătorit, 2 copii 




A. Istoricul comunitatii parohiale

                Parohia CERNU cu Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Protopopiatul Moinesti( fost plasa Tazlaul de Sus).Numele localitatii- CERNU, nume ce ar veni, conform izvoarelor slave, de la paraul care strabate satul- APA NEAGRA- CERNU. Satul face parte integranta a comunei Poduri, fiind situat pe partea dreapta a Tazlaului Sarat, cuprinzand si zona geografica din versantul estic al culmei Berzunti. Ca unitate de relief este cotata ca zona deluroasa, cu pante inclinate, ce au altitudine intre 350 m-550 m.  Asezarea are locuintele pe terasele apelor care o strabat, respectiv: Sacatura, Paltinis, Sosa, care in aval se unesc si formeaza paraul CERNU, de la care si-a luat denumirea si satul. Colinele din jur au denumiri, cum ar fi: Grui, Furnicus, Frenta, Sopa, Cheschea, Sacatura, Razesie, Frenta, Stratieru (de la Efstatiade- fost proprietar),  Paraul Ursului, Tarna, Groapa lui Balan, Oachesa,  Paraul Teiului, etc. In toamna anului 1456, tanarul Stefan si-a adunat peste 5000 de calareti din tinuturile Tecuci si Putna, ajutat fiind de stapanii satelor, de pe paraul CERNU, din tinutul Bacaului si de prietenii din copilarie, de pe meleagurile Borzestilor, pentru a lua tronul Moldovei, la 12 aprilie 1457. Alte acte domnesti cu referire la CERNU, sunt cele din anii 1460, 1462, 1507, 1617, 1645, 1653, 1692, 1699, 1705, 1826, 1838, etc.“ Marele Dictionar geografic al Romaniei” din 1902, arata ca CERNU avea 603 suflete. In 1970, densitatea medie era de 100-120 loc/ km2. Satul va avea in anul 1990 in jur de 425 de familii, cu un numar de 2-4-8-10 membrii in familie. Ocupatii- cultivarea pamantului, cresterea animalelor;  meserii: lemnari, tamplari, butnari, soferi, croitori, sudori, comercianti, educatori, etc.

B. Istoricul bisericii parohiale

Istoria zidirii ei: Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, din CERNU, a fost construita din lemn, in anul 1790, de catre enoriasii satului, fiind adusa din comuna Valea Rea, avand acoperisul din 16 randuri de sindrila, ceea ce explica vechimea ei in timp. Portile Imparatesti- lemn si panza, an 1807.
„Marele Dictionar geografic al Romaniei” din 1902 mentioneaza ca in anul 1894, proprietarul Ionita  Gorgas, a contruit o noua biserica.
Din cauza deteriorarii, in anul 1952, a fost daramata si a inceput constructia unui nou asezamant de cult, ce a durat pana in anul 1956, an cand a avut loc si sfintirea de catre IPS Justinian, care a fost adus cu doua perechi de cai, iar de la poarta si pana in curtea bisericii au fost puse covoare de lana, tesute de crestinele din sat.
Biserica este construita din lemn de stejar, adus cu boii din padurea proprietarilor Grigore Moldoveanu, Vasile Vizitiu, Neculai Teris, Neagu Dragomir- preot paroh fiind Nicolae Teodoriu( 1908-1972). Pictura 1955-1956- HANTER.
Arhitectura: Biserica are formă de cruce ÅŸi este tencuită la exterior în praf de piatră. Biserica are două turle construite de la început.
Pictura: Interiorul este spoit în ulei, în două culori, având câteva tablouri religioase pictate în ulei. Catapeteasma este din lemn de tei, scluptată de către Gheorghe Croitoru, odată cu biserica între 1952-1956, fără a avea o valoare artistică deosebită.
Sirul preotilor parohi:  Toader Cosciug, Ioan Ciosu, Nicolae Teodoriu, Ioan Mera, Arpad Corbu, Constantin Dobritoiu, Mihai Alupei, Adrian Condret, Irinel Florin Andronache, Mihai-Codrin Laslau.
Cantareti bisericesti: Neculai Bibiri- 42 de ani, Iordache Dospinescu, Iordache Dobrovat, Gheorghe Patrascu, Gheorghe Olaru, Nelu Ilie, Constantin Cernat.
Epitropi: Vasile Vizitiu, Neculai Teris, Gheorghe Botezatu, Ioan Leru, Constantin Tincu, Emil Caraban.

C. Cimitirul

Parohia detine un cimitir care este amplasat chiar in curtea bisericii. Mentionam ca intr-o zona a cimitirului sunt inmormantati si cei care fac parte din “Martorii lui Iehova”.

D. Activitati cu tineretul si filantropice in trecut

De remarcat, in perioada 1918-1975, aveau loc serbari cu tenta patriotica, economie casnica, cresterea copiilor, problem religioase, agricultura, jocuri traditionale, coruri, recitari de poezii, piese de teatru, lecturi, ghicitori, proiectii cinematografice, sezatori- joi seara, satencele veneau cu lucru: tors, scarmanat, cusaturi nationale, impletituri etc.
Duminica si sarbatorile, elevii erau condusi la biserica.
E. Profilul actual al parohiei
Numarul de credinciosi: CreÅŸtini ortodocsi sunt 250 familii. Mare parte din familiile tinere lucreaza in tarile vest-europene, altele in orasele din tara. Enoriasii
Activitati:
-    Pastoral misionare:  In ziua praznuirii hramului parohiei, pe 15 august 2014, s-a savarsit Sf. Liturghie intr-un sobor de 9 preoti, in frunte cu Preacucernicul Parinte. Protopop Costel Mares.
Inceputul anului scolar 2014-2015 a fost marcat de binecuvantare si inmanarea unor pachetele cu rechizite si dulciuri elevilor in cadrul programului “ Lasati copiii sa vina la mine…”, prin grija Preacucernicului Parinte Protopop Costel Mares, a Preotului Costin Popa, secretar al Protoieriei Moinesti si a preotului paroh.
In data de 10 octombrie 2014, la initiativa Pr. Paroh Mihai-Codrin Laslau a  fost adus catre inchinarea credinciosilor Vesmantul Cuvioasei Parascheva de la Parohia Enachesti.  In seara zilei de 10 oct 2014 a avut loc Taina Sfantului Maslu la care au participat 12 preoti in frunte cu Pr Prot. Costel Mares.
-    Catehetice: Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Ioachim, al Romanului si Bacaului, programul catehetic-educational “Impreuna invatam sa inaintam spre Cer” propune scolarilor si tinerilor intalniri tematice saptamanale pentru descoperirea si aprofundarea invataturii de credinta ortodoxa si educare pentru buna convietuire social-morala, in conditiile societatii contemporane.
-       Culturale: se intentioneaza infiintarea unei mici biblioteci parohiale.
-    Filantropice: In parohia Cernu se distribuie frecvent ajutoare materiale, hrana familiilor sarace si imbracaminte. In ajunul sarbatorii Craciunului, grupul de colindatori ai Parohiei au vestit bucuria Nasterii Domnului oferind, cu sprijinul enoriasilor milostivi, alimente familiilor nevoiase si dulciuri copiilor.


Surse bibliografice
Au fost consultate:
-acte si documente de la Arhivele statului,
-Anuarul Institutului de istorie si arheologie “ A.D. Xenopol” Iasi, 1988, p. 544-545.
- Monumente de arhitecturaa populara din judetul Bacau- Bisericile de lemn- 1984, pag 273( autor Dorinel Ichim)
- “Marele Dictionar Geografic”- 1902
Al. I. Gonta” O problema de geografie istorica: locul unde s-a dat batalia intre Stefan cel Mare si Petru Aron”, in “ Studii” 1958, nr. 6, pag. 195-201.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.